Agenda

Informatiebijeenkomst RI&E

donderdag 25 februari 2021

Informatiebijeenkomst RI&E

Graag nodigen we je uit voor de online bijeenkomst op donderdag 25 februari 2021 om 16.00 uur over Risico-inventarisatie en -evaluatie.

 

Een RI&E is verplicht voor alle bedrijven met personeel en is eigenlijk twee dingen: een lijst met alle (veiligheids- en gezondheids)risico’s in jouw bedrijf, en een plan voor het oplossen ervan. Met die twee kun je de risico’s voor jouw personeel en jouw bedrijf terugdringen; ook het financiële risico waar veel ondernemers zich niet van bewust zijn.

Aan bod komen zaken als: Wat is een RI&E? Wanneer heb je een RI&E nodig? Hoe maak je een RI&E? Wat kan er gebeuren als je géén RI&E hebt? Het verhaal bevat ook praktijkvoorbeelden.

 

De inleiding wordt gegeven door Lucien Stabel, Hoger Veiligheidskundige bij Heineken.

Lucien is zijn loopbaan begonnen bij de beroepsbrandweer in Breda waar hij 8 jaar heeft gewerkt. Daarna is hij bij de technische dienst van Heineken
’s-Hertogenbosch gaan werken. Sinds 2009 is hij werkzaam bij de afdeling veiligheid als gecertificeerde hoger veiligheidskundige. Hier komen de theorie en zijn praktijkervaring mooi samen.

Het hebben van een RI&E wordt door vele bedrijven gezien als een moetje van de overheid. Lucien heeft een hierop een andere kijk. Hij vindt dat je bij het opstellen van een RI&E moet kijken naar je bedrijfsrisico’s.
Bedrijfscontinuïteit is een belangrijk aspect en daarnaast wil je vanzelfsprekend dat de arbeidsmiddelen in een goede staat zijn en dat deze geen letsel kunnen veroorzaken. Maar ook verzuim door personeel is vaak een hoge kostenpost waar je grip op wilt hebben. Door het maken van een goede RI&E heb je vat op al dit soort zaken.
Zijn motto is dan ook ‘Veiligheid is maatwerk’!

 

 

Mandy de Koning, RIVU bestuurslid en advocaat bij TEN Advocaten, zal aangeven wat de juridische gevolgen zijn van het niet hebben van een RI&E (bijvoorbeeld bij arbeidsongevallen of burn-out van medewerkers).

Wist je bijvoorbeeld dat een burn-out van een medewerker als een bedrijfsongeval kan worden beschouwd? Bij het ontbreken van een actuele RI&E wordt u in zo’n situatie aansprakelijk gehouden voor de schade die daar uit voortvloeit!

 

Programma

16.00 – 16.20         Inleiding door Lucien Stabel, Hoger Veiligheidskundige bij Heineken

16.20 – 16.40         Praktijkvoorbeelden door Mandy de Koning, advocaat bij TEN Advocaten

16.40 – 17.00         Mogelijkheid tot het stellen van vragen

 

Schrijf je snel in via de RIVU-app of stuur een email naar info [at] rivu.nl.
Je ontvangt de deelname link op woensdag 24 februari 2021 per mail.

 

Meer informatie over de RI&E is te vinden op www.rie.nl of bekijk vast een filmpje.

Agenda
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.